2011. március 18., péntek

Ölelés

Lakatlan lelked leltár-fonalán
kit ölelsz gyulladva oly ostobán
hogy néznek a vakok furcsán nagyot,
hamvadó tapintásod után csak kapkod

a kéz ujja, tömeg búja foszlik az utcán
hol álltok az esőben, biccentenek furcsán
kalapok. Egyiknek tolla maszatosra kopott;
kint felejtődött a napon, mint ti most, pont ott...

2011. március 13., vasárnap

Egyről

Elmentél úgy, ahogy megérkeztél. Egyik kezemben még most is tartom, de másikkal már oldom, amit elloptunk akkor. Tudod, ott a minden közepén akartuk a mostot könnyedén, mert még nem volt, de lett. Mégsem kellett. Jó volt a távolból, megigézett állapottól hinni, félve bízni a csodát, melyet apránként temetünk most egymás ajkán. Igazsága okán suttogunk még talánt úgy, hogy tudjuk, kevés ez ide. Mégis ugrani kell: egyről a kettőre.

2011. március 8., kedd

Álarcosbál

Néha hangom. Néha nem. Megfertőzött idegen. Vagy az sem, de mégis a járdáról, térkövek aljáról néz, hogy megszülessek 20 perc múlva. Ütött az óra - mondják, s teszem hozzá, mert büntetést nem keresek; nehogy az óriás megegye az egeret.

A legkisebbeket szereti szája, vagy füle inkább, ha hallja azt mondom: marha. Hijnye, ebugatta! Súgja a nagyi, nyugdíj-csekkre kéjes masni érkezik, mert beárult; neki csak jel maradtam, mégis elájult.

Talán a vérnyomástól, első benyomástól rikkantott csak most, hogy tálcán vihetik a harcost. Megfogott hát büszkén, ne ítéljen senki bűnén, hiszen bádogból van ő is.

Nem sugároz kőris-Tesla vevője csak vételez, bűnt takarékba tesz, hogy kamatozzon, miből aztán unokának vehet kartont maskarának, hogy rádiónak öltözhessen az álarcosbálra!

2011. március 1., kedd

Parafán

Ha még mindig azt hiszed, hogy gyalázhatsz a fintoroddal, meg nem értett tartalommal, tévedsz. Kérhetsz bókot, kapsz is eleget, hogy érezd a kellemet, amit te csak szótárból értesz, utána nézhetsz, s szépen okosan lekörmölheted gondosan egy pocsék cetlire, mit másnap büszkén lóbálhatsz megihletvén arcom; mosoly kél kudarcodon, melyről még továbbra is azt hiszed, hogy elvi síkon repíthetsz messzire a táblán, foncsorán még sohasem jártál, mert nem izgat, hogy rajszöged miféle nyomot hagy a parafán, dúdolhatsz kiságyán gyermekednek élet-dalokat, csak mikor felnő nehogy kérdje: anya, belőled mi maradt?! Most sajnos semmi, méreggel bélelt vekni, melyen a napraforgó mag sem fordul a fényre, csak elfojtott őrület taszít mélyre, mert több vagy! Nem tűje, hanem teste a szegnek! Remélem egyszer meglátod a lyukat is magad mögött, ha kihúznak, s nem lesz már a táblához közöd...