2009. március 29., vasárnap

Inverz

Ó, ha megfordíthatnám!

A nappalt éjjé
A múltam jelenné
A láthatatlant tapinthatóvá
A meg nem éltet valóvá
A távolságot szomszédsággá
A bódulatot józansággá
A bűneimet erénnyé
Az érthetetlent érthetővé
(...)

Végem lenne...

2009. március 24., kedd

Táncolj!

Táncolj, ha szól a zene! Repítsen a ritmus, s ne tudd, hol a határ! Repülj fel szentem furcsa magasba, s ne aggódj, hogy várnak-e ott rád! Szállj messzire, mint szürke fuvallatban a szalmakalap a sárga mezőn! Majd ragadd meg a pillanatot, mikor meghasad, s vállról omló fátyolként hullj a földre! Temetkezz tompa táncodba, s testetlen hullámokon ringasd el magad! Lassan, lassan ringasd! (...) Találkozz végre magaddal, s mutatkozzatok be némán egymásnak! Kérlek...

2009. március 21., szombat

Színház

Színház minden. Te is színész vagy. Hol jó, hol rossz, de valaminek mindig lenned kell a színpadon. Ugráló majomból gyorsan alakulsz higgadt bölccsé. Érdekes közszereplőből leszel hétköznapi darab. Széttörheted rogyadozó tested, s változhatsz hőssé! Mit akarsz kedves? Leszel-e példakép, vagy inkább botránkoztatsz furcsa valóddal? Ki vagy te valóban? Maszkolt hőse a tiszta létnek vagy vonzó arca a romlott világnak? Játssz csak!

Tisztelettel: egy barátból silányult kolléga

Tisztán

Kicsöngettek az utolsó óráról. A zajos gyermeksereg ezerfelé indul az iskolából. Szakköre, ebédelni, hazafelé, játszani, randevúzni, sportolni. Ahányan vannak, annyifelé szaladnak. Egy kivétellel. Franciska nem lép semerre. Lábai mereven tartják kimerült testét. Elfáradt az óráktól. Eminens tanulóként buzgón jegyzetelte végig a napot. Kérdezett, válaszolt, aktívan vett részt az előadásokon, s mostanra minden ereje elhagyta. Lassan kezd el sétálni álmosan figyelve a kirakatok sokszínű kínálatát. Egy előtt sokáig időz, s valami újszerű érzés kúszik gondolatai közé. "Kávékülönlegességek!" - hirdeti a tábla. Franciska soha nem ivott még kávét. Itt az ideje egy picit felnőtteskedni - gondolja, s határozottan belép az étterembe, megkeresve a leghátsó asztalt.

Mit hozhatok a szép hölgynek? - kérdezi a pincér kacérkodva
Egy, egy kávét! - érkezik a bizonytalan válasz.
Hosszú legyen, vagy presszó? - kötekedik a felszolgáló
... legyen presszó! - feleli a leány

A rendelés elkészül, a pincér készségesen teszi a kerek asztalra a tálcát.
Milyen kicsi a pohár - csodálkozik Franciska, s óvatosan kortyol belőle. Kínok között nyeli le az első keserű cseppeket. Ez nagyon rossz így - gondolja, s teletölti a csészét cukorral. Kevergeti, fújja, játszik a habbal, majd a következő korty után örömmel nyugtázza az eredményt. Így finom! Sok sok cukorral! Évekig minden nap rutinszerűen ül be kávézni. Mindig ugyanazt kéri, s ugyanúgy issza: édeskésen kellemesen. Így jó neki. (...)

- Hölgyem! A szokásost?
- Hogy mit? - tér vissza Franciska messzire tévedt gondolataiból
- Presszó, sok cukorral.
- Nem, nem köszönöm a cukrot már nem kérem. Tisztán hozza minden nélkül; hadd józanítson!

2009. március 14., szombat

Villanypásztor

koppkoppkoppkoppkoppkoppkoppkopp

Karcsú csípő ritmust dallamol,
Oktondi srác kóláért hajol,
Pásztorával zajos tömeg zakatol,
Pupillád éle gyakrabban maszatol.

koppkoppkoppkoppkoppkoppkoppkopp

2009. március 11., szerda

Frázis

"Ha Isten is úgy akarja..." Mondod csak, vagy éled is? Szép szó a szádon, vagy keresztséged titka tör felszínre néha? Tudom, ezt kiáltani a legegyszerűbb, ha logikánk végéhez érünk. Egyszerűen csak félünk. Félünk megfejteni a másikat, s tán magunkat is. Kényelmesebb passzolni egy felhőn ülő szakállas öregúrnak a kérdést, s választ nem várva mégis várni az óhajtottat. És ha nem azt kapod? Akkor nincs is szakáll, meg felhő se, meg téged nem szeret még anyád se! Ugye, kincsem, ráhibáztam...
Révedjünk picit messzebbre! "Ha Isten is úgy akarja..." Úgy, ahogy neked a legjobb! S ezt most hadd ne kelljen megmagyaráznom! Mert azt hiszem, hogy ez az a titok, amit se te, se én nem akarunk tudni. Mert még megijednénk tőle...

Értelem

Megfeszül bennem az akarat. Érteni, érted, érteni akarlak! - üvöltöm, s az erezet egyre inkább lenne bőrömön kívül, mint belül. Lassan ernyed, s elnyugszik az izom. Hagyom... Nincs mit tenni. Ennyi. S kaotikus összhangban zihál tovább a lélek. És a Lélek? Ő a pillearcú csók a nedves arcon. Mindig jön, hogy tartson.

Hittem, hogy értem.
Már tudom, hogy nem értem.
Értem nem érthetem.
Ezt kell megértenem.

Csak ne vágyódna időről időre kócos agyam a ... Pssszt! Ne tombolj újra! - súgja. Úgy akarja... Hiszem, hogy úgy akarja.